• Verdens første 5-mil

  News date : 08/02/2021

  Erik Eide foretar avdukingen.

  Odd Rikard Høiseter, Erik Eide, Vigdis Vestreng, Thor Gotaas (foto privat)

  Den 8. februar ble et minnesmerke over starten på verdens første 5-mil avduket på Majorstua. Vigdis Vestreng i Damenes Skiklubb var en av pådriverne. Nedenfor er Vigdis´ innlegg under avdukingen:

  “Det er en gledens dag! Midt i denne gnistrende skivinteren går en drøm i oppfyllelse.

  Jeg heter Vigdis Vestreng og er et levende bevis på at dersom du elsker å gå på ski og har gode støttespillere, så kan du få til nesten hva som helst. Vi er her for å avduke et minnesmerke over starten på verdens første 5-mil 133 år etter starten 7. februar 1888.
  Programmet er:
  • Oslo bys vel generalsekretær, Ole Rikard Høisæther, ønsker velkommen og forteller om blå skilt
  • Jeg vil si noe om initiativet
  • Thor Gotaas, forfatter, folkeminnegransker og et levende 5-mil leksikon forteller om 5-mila.
  • Generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide, foretar avdukingen.

  Idéen til å synliggjøre for all verden hvor verdens første 5-mil startet, ble unnfanget på Kikutstua i 2014. Der møtte jeg forfatter, folkeminnegransker og et levende 5-mil leksikon, Thor Gotaas. Han kunne fortelle at verdens første 5-mil startet utenfor stuedøra mi. Jeg ble i fyr og flamme. Her måtte vi få på plass en bauta/statue som markerte hvor starten gikk. Prosjektet ble noe nedskalert og Oslo bys vel blå skilt komité ble kontaktet. De var veldig positive men ville vite akkurat hvor starten var.
  Gamle kart og bilder ble konsultert med god hjelp fra Oslo Bymuseum (dette skattkammer av byhistorie) og nevnte Gotaas. Valget falt til slutt på Sørkedalsveien 1A. Men det stoppet ikke der, for det viste seg at det også måtte skaffes til veie midler for å produsere og sette opp skiltet. Skiforeningen ble kontaktet, og så umiddelbart ja til å delta i prosjektet og sponse skiltet. De var tross alt arrangør av verdens første 5-mil. Skiforeningen ble altså redningen her som de også er med sitt utrettelige arbeid for å lage nydelige skiløyper i Marka slik at vi kommer oss ut og får en pause fra korona.
  Nå er dagen endelig kommet for å avduke minnesmerket over verdens første 5-mil. Jeg er SÅ glad!
  Ta turen til Sørkedalsveien 1A, lukk øynene å se for deg starten på verdens første 5-mil og hvordan området så ut den gang.”

  Avisa Oslo omtaler avdukingen her.

  Tags: , , ,